Ontstaansgeschiedenis

2005.

Het jaar van de tsunami. Het jaar van terreur in London. Het jaar waarin Gerstenat nog niet bestond. Het was een jaar waarin de dinsdagavond op Skøll even druk bezocht was als de miljonairsbeurs in Zambia. De donderdag was aan het teruglopen. De dinsdagavond werd langzaam maar zeker afgeschreven. Vier mannen zagen dit met veel weerstand gebeuren. Stug bleven zij aanwezig op dinsdagavond, desnoods in een lege sociëteit. De klank van tegen elkaar slaande, proostende pullen maakten in die dagen nog een, enigszins deprimerende, echo.

2006.

Het jaar van hevige overstromingen in centraal Europa, hevige overstromingen in Suriname en hevig drankgebruik aan de Jan Vroegopsingel 6. Op een dinsdagavond zaten (inmiddels 6) mannen aan de bar. Hun gelach en geschater echode door de met discolampen verlichte soos, tot plots het licht van de discolampen plaats maakte voor een spreekwoordelijke verlichting. Een van de mannen opperde het idee om een dispuut op te richten. Een afspraak werd gemaakt om samen te komen ten behoeve van de concretisering van dit heugelijke plan. Een week later zou men samen komen bij huize Pronk en Uitdehaag. En zo geschiedde.

De Oprichting.

Kortenaerstraat. Vier mannen stappen uit het comfort van hun verwarmde huis, tijdens een regenachtige herfstavond. Zij zijn onderweg geschiedenis te schrijven. Aan de andere kant van de stad zitten twee andere mannen klaar met Schültenbrau. Heel, veel, Schültenbrau. Tezamen, 6 man sterk, smeden zij de rest van de avond plannen, schrijven brieven, bedenken regelementen, en bepalen het eerste bestuur, beter bekend als bestuur 0. Dinsdagavond zou de borrelavond worden, en het dispuut zal A.H.D. Gerstenat gaan heten.

Nasleep.

13 jaar later, een diepe crisis houdt Europa in haar greep. Desondanks is de dinsdagavond drukker dan ooit, met ongekend hoge baromzetten. De dinsdagavond op Skøll floreert, en naast gezelligheid is Gerstenat ook inspiratie geweest voor een hele rits nieuwe gelijkgezinde dames en heren. Het woord Gerstenat heeft een lading gekregen binnen Skøll. Het is meer dan bier. Het is meer dan mannen met passie voor slechte kroegen. Het is meer dan slechte grappen en goede katers. Het is een klein, lichtblauw vlammetje, wat, eenmaal aangestoken, ondoofbaar is.